rechterkant
Aantal bezoekers online: 5
 
 
Radio9 livestream
Klik hier voor de Radio9 livestream
Foto van de dag
Astronomische foto van de dag, klik voor een vergroting !
 
Actuele dag- en nachtgrens
Actuele dag- en nachtgrens
 
 
 
   
Astronieuws - er zijn 50 nieuwsberichten gevonden.
        
Aardse telescopen assisteren ruimtesonde - 04 juli 2017
Gaia.jpgTelescopen op Hawaï hebben nieuwe opnamen gemaakt van de planeet Jupiter en zijn Grote Rode Vlek. De beelden zijn bedoeld om de Amerikaanse ruimtesonde Juno te assisteren bij haar onderzoek van deze kolossale wervelstorm, op 10 juli. Juno zal op een hoogte van slechts 9000 kilometer langs de Rode Vlek scheren.

[Lees meer]
Veel ijzer is afkomstig van de eerste sterrenstelsels - 29 juni 2017
ComaCluster.jpgEen internationaal team van onderzoekers heeft aangetoond dat het hete, diffuse gas in de ruimte tussen de sterrenstelsels hetzelfde ijzergehalte heeft als alle clusters van sterrenstelsels die met de Japanse Suzaku-satelliet zijn onderzocht. Dat wijst erop dat het meeste ijzer in het intergalactische gas al lang voordat de eerste clusters werden gevormd is ontstaan.

[Lees meer]
Raadsel verklaard van koel gas in hete quasars - 29 juni 2017
pulsar.jpgEen team van sterrenkundigen met daarin Peter Barthel en Pece Podigachoski van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een verklaring gevonden voor een vijftig jaar oud raadsel waarom koel gas uit hete quasars stroomt. Nieuwe waarnemingen duiden erop dat het koele gas hoogstwaarschijnlijk ontstaat bij de snelle vorming van sterren in het moedersterrenstelsel.

[Lees meer]
Gaia vindt zes nieuwe hogesnelheidssterren - 27 juni 2017
Gaia.jpgESA’s Gaia-satelliet heeft met behulp van software die het menselijk brein nabootst zes sterren gespot die met hoge snelheid van het centrum van ons Melkwegstelsel naar de buitengebieden racen. De resultaten van het team, met onder anderen Tommaso Marchetti, Elena Rossi en Anthony Brown van de Sterrewacht Leiden, werden vandaag gepresenteerd.

[Lees meer]
Oorzaak van de ‘zonnesprieten’ lijkt gevonden - 27 juni 2017
StofEnGasschijf.jpgOp elk moment van de dag ontspringen er miljoenen jets van heet plasma op het oppervlak van de zon. Deze zogeheten spicules bereiken snelheiden van 100 kilometer per seconde en lengten tot 10.000 kilometer. Nieuwe computersimulaties laten zien hoe deze ‘zonnesprieten’ ontstaan (Science, 22 juni).

[Lees meer]
Leidse astronomen ontdekken kosmisch recept - 27 juni 2017
ZwartGatInMelkweg.jpgHet is een team van Leidse sterrenkundigen gelukt om de biologisch belangrijke stof glycerol te maken onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die in interstellaire wolken. Ze lieten hiervoor koolmonoxide-ijs met waterstofatomen reageren bij min 250 graden Celsius. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het vakblad Astrophysical Journal. In de afgelopen jaren zijn veel complexe moleculen in de ruimte ontdekt.

[Lees meer]
Houdt zich nóg een planeet schuil in de Kuipergordel? - 27 juni 2017
KoolstofrijkePlaneet.jpgPlaneet 9 is nog niet eens ontdekt of astronomen denken al op het spoor te zijn van Planeet 10. Nieuw onderzoek van de banen van honderden kleine, ijzige hemellichamen in de Kuipergordel – het buitengebied van ons zonnestelsel – wijst er namelijk op dat zich daar nog een planeet van het formaat Mars schuilhoudt.

[Lees meer]
Zoekactie naar aardse planeten gaat door - 20 juni 2017
EenzamePlaneet.jpgHet team achter de Pale Red Dot-campagne, dat vorig jaar een planeet ontdekte bij de meest nabije buurster van onze zon, zet zijn zoektocht naar aarde-achtige planeten voort en start vandaag een nieuw initiatief. De Red Dots-campagne zal astronomen volgen terwijl deze met behulp van ESO’s ‘exoplanetenjager’ speuren naar planeten.

[Lees meer]
Jonge ‘weesplaneet’ bestaat uit twee ‘Jupiters’ - 19 juni 2017
Jupitersonde.jpgHet hemellichaam 2MASS J1119-1137 blijkt een ‘dubbelplaneet’ te zijn. Dat blijkt uit waarnemingen met de Keck II-telescoop, door een team onder leiding van William Best van de universiteit van Hawaï (New Scientist, 14 juni). 2MASS J1119-1137 werd vorig jaar ontdekt en stond te boek als ‘weesplaneet’.

[Lees meer]
Astronomen zien raadselachtig stikstofgebied - 19 juni 2017
Aardscheerder.jpgEen internationaal team van sterrenkundigen, onder wie Veronica Allen en Floris van der Tak (beiden RUG en SRON), heeft in het zuidoostelijke deel van een vlindervormige stervormingsschijf een gebied ontdekt met veel stikstofhoudende moleculen. Het andere deel van de schijf is juist arm aan stikstof.

[Lees meer]
Radioastronomen turen diep in de Orionnevel - 19 juni 2017
BolvormigeSterrenhoop.jpgAstronomen hebben een ‘radio-opname’ gemaakt van een 50 lichtjaar metend filament van sterren-vormend gas in en rond de bekende Orionnevel. De afbeelding toont de verdeling van ammoniakmoleculen in deze draderige structuur, zoals die is vastgelegd met de grote radiotelescoop in Green Bank.

[Lees meer]

Bijzondere compacte dubbelster ontdekt - 13 juni 2017
Exoplaneet.jpgEen internationaal team van astronomen heeft, met behulp van de Kepler-satelliet, een bijzondere ontdekking gedaan: een dubbelster bestaande uit een witte dwerg – het restant van een ‘dode’ ster – en een bruine dwerg – een ‘mislukte’ ster. Opmerkelijk is ook dat de twee objecten zo dicht om elkaar heen wentelen.

[Lees meer].
Kometen brachten mogelijk veel xenon naar de aarde - 13 juni 2017
KomeetISON.jpgNieuw onderzoek wijst erop dat bijna een kwart van het element xenon dat in de aardatmosfeer wordt aangetroffen, afkomstig kan zijn van kometen. Daarmee lijkt het vraagstuk van de herkomst van dit aardse gas te zijn opgelost (Science, 9 juni).

[Lees meer]
Chemische bouwsteen van leven ontdekt bij jonge sterren - 13 juni 2017
ComaCluster.jpgMet de ALMA-telescoop in het noorden van Chili zijn sporen van methylisocyanaat ontdekt bij een groepje jonge, zonachtige sterren op 400 lichtjaar van de aarde. Eerder was bij dezelfde sterren al de suiker glycolaldehyde opgespoord. Methylisocyanaat en glycolaldehyde hebben een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van het leven op aarde.

[Lees meer]
LIGO detecteert voor de derde keer zwaartekrachtgolven - 07 juni 2017
MaghelHaensestroom.jpgHet Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory – beter bekend als LIGO – heeft voor de derde keer zwaartekrachtgolven gedetecteerd. Net als bij de twee eerste detecties, in 2015, zijn de rimpelingen in ruimte en tijd veroorzaakt door een botsing tussen twee zwarte gaten. Daarbij is een nieuw zwart gat van ongeveer 49 zonsmassa’s gevormd.

[Lees meer]
Voormalig Marsmeer kende verschillende leefmilieus - 07 juni 2017
Marskrater.jpgDe omstandigheden in het (voormalige) meer in de Marskrater Gale verschilden van plek tot plek. Tot die conclusie komen wetenschappers op basis van gegevens die de Marsrover Curiosity de afgelopen drieënhalf jaar heeft verzameld (Science, 2 juni). Eerder onderzoek had al uitgewezen dat de Gale-krater meer dan drie miljard jaar geleden onder water heeft gestaan.

[Lees meer]
Stroomde er veel meer water op Mars? - 07 juni 2017
Mars.jpgWetenschappers van Northern Illinois University en de universiteit van Virginia hebben berekend hoeveel water er op Mars moet hebben gestroomd om het omvangrijke netwerk van valleien op de planeet uit te sluiten. Hun conclusie is dat er tot 3 miljard jaar geleden meer water over het oppervlak van de rode planeet heeft gestroomd dan tot nu toe werd aangenomen (Nature Communications, 5 juni).

[Lees meer]
Exoplaneet met ‘drie zonnen’ bestaat mogelijk niet - 07 juni 2017
Exoplaneet.jpgNieuw onderzoek wijst erop dat de vorig jaar ontdekte exoplaneet HD 1313999 Ab mogelijk geen planeet is, maar een achtergrondster. Dat blijkt uit een artikel dat op 19 mei jl. is gepubliceerd op de preprint-site arXiv. HD 1313999 Ab werd in juli 2016 ontdekt met de Europese Very Large Telescope. De ontdekking baarde nogal wat opzien, omdat de planeet een wijde baan om een ster leek te doorlopen.

[Lees meer]
Eerste resultaten van de Juno-missie bij Jupiter - 31 mei 2017
JupiterAtmosfeer.jpgIn het wetenschappelijke tijdschrift Science berichten wetenschappers over de eerste resultaten van de Juno-missie bij Jupiter. Het is nog te vroeg voor eindconclusies, maar het begint erop te lijken dat de grote gasplaneet anders in elkaar zit dan tot nu toe werd vermoed. Op 27 augustus 2016 maakte de ruimtesonde Juno zijn eerste scheervlucht langs Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel.

[Lees meer]
Eerste steen gelegd voor Europese monstertelescoop - 31 mei 2017
p121214c.jpgVandaag heeft de president van de Republiek Chili, Michelle Bachelet Jeria, de ceremonie bijgewoond waarbij de eerste steen is gelegd van ESO’s Extremely Large Telescope (ELT). De ceremonie vond plaats op ESO’s Paranal-sterrenwacht, dicht bij de locatie van de toekomstige reuzentelescoop in het noorden van Chili.

[Lees meer]
Wispelturige ster speelt weer op - 26 mei 2017
FomalHaut.jpg‘Tabby’s ster’ – de meest spraakmakende veranderlijke ster van de afgelopen jaren – roert zich weer eens. Sinds vrijdag (19 mei) vertoont de helderheid van de ster weer een duidelijke afname. Astronomen twitteren er inmiddels al lustig op los om zoveel mogelijk telescopen op de wispelturige ster.

[Lees meer]
Nieuwe supernova gespot in NGC 6946 - 26 mei 2017
SupernovaVraagstuk.jpgPatrick Wiggins, een amateur uit Utah ontdekte een heldere supernova in the spiraalvormige melkweg in Cygnus NGC 6946. Het is de tiende supernova die in de afgelopen eeuw gevonden is in deze explosie-rijke melkweg. Voor Wiggins was dit al de derde ontdekking van een supernova die hij op zijn naam kan schrijven.

[Lees meer]
Onduidelijkheid over maan van dwergplaneet 2007 OR10 - 25 mei 2017
Exeplaneten.jpgHet nieuws dat de op twee na grootste dwergplaneet van ons zonnestelsel – 2007 OR10 – een maan heeft, lekte vorig jaar al uit. Maar nu zijn in The Astrophysical Journal Letters wat meer details over de ontdekking gepubliceerd. 2007 OR10 maakt deel uit van het exclusieve gezelschap van negen dwergplaneten die ons zonnestelsel rijk is. Van die negen zijn alleen Pluto en Eris groter dan 2007 OR10. Laatstgenoemde is, zoals zijn officiële aanduiding al aangeeft, tien jaar geleden ontdekt. Net als Pluto en Eris maakt hij deel uit van de Kuipergordel – het ijzige buitengebied van ons zonnestelsel.

[Lees meer]
Geschiedenis van Saturnusmaan Titan lijkt op die van Mars - 25 mei 2017
Mars.jpgOnderzoek door Amerikaanse geologen wijst erop dat Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus, in topografisch opzicht meer weg heeft van de planeet Mars lijkt dan van de aarde. Dat komt waarschijnlijk door het ontbreken van platentektoniek (Science, 19 mei). Het landschap van Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus, ziet er op het eerste gezicht vertrouwd uit. Er zijn wolken, het regent zo nu en dan, en er zijn rivieren die uitmonden in meren en zeeën. In dat opzicht doet Titan denken aan de aarde, al bestaan de regen en het rivierwater uit vloeibare methaan in plaats van water

[Lees meer]
Hyper-productieve sterrenstelsels ontdekt. - 25 mei 2017
BolvormigeSterrenhoop.jpgAstronomen hebben een nieuw soort sterrenstelsel ontdekt, dat al minder dan een miljard jaar na de oerknal bestond. De verre sterrenstelsels produceren sterren in een tempo dat meer dan honderd keer zo hoog ligt als dat van onze eigen Melkweg. De ontdekking, waarbij onder meer de Nederlander Bram Venemans betrokken is, kan een eerdere ontdekking helpen verklaren: die van een populatie verrassend zware sterrenstelsels in het vroege heelal (Nature, 25 mei).

[Lees meer]

<< Vorige pagina 1 2 Volgende pagina >>