´╗┐
 
 
rechterkant
Aantal bezoekers online: 5
 
 
Radio9 livestream
Klik hier voor de Radio9 livestream
Foto van de dag
Astronomische foto van de dag, klik voor een vergroting !
 
Actuele dag- en nachtgrens
Actuele dag- en nachtgrens
 
 
 
   
Astronieuws - er zijn 50 nieuwsberichten gevonden.
        
Bewolking Venus: een verschil van dag en nacht - 15 september 2017
KoolstofrijkePlaneet.jpgDe wind- en wolkenpatronen aan de nachtzijde van de planeet Venus zijn verrassend chaotisch en vertonen grote verschillen met die aan de dagzijde. Dat blijkt uit onderzoek door de Europese ruimtesonde Venus Express. De atmosfeer van Venus wordt gedomineerd door krachtige winden.

[Lees meer]
Ziedend hete exoplaneet is pikzwart - 15 september 2017
EenzamePlaneet.jpgAstronomen hebben ontdekt dat de dagzijde van de inmiddels vrij bekende exoplaneet WASP-12b bijna geen licht weerkaatst. Anders gezegd: de planeet is pikzwart. Dat blijkt uit metingen van de Hubble-ruimtetelescoop die zijn gedaan toen de planeet achter zijn ster langs schoof.

[Lees meer]
Nieuwe aanwijzingen gevonden voor ijs op Vesta - 15 september 2017
ZwartGatInMelkweg.jpgNieuw onderzoek, gebaseerd op gegevens van de ruimtesonde Dawn, wijst erop dat er onder het oppervlak van de grote planeto´de Vesta ijs ligt. Het oppervlak van Vesta is een lappendeken van ruwere en gladdere terreinen. Aangenomen werd dat deze variatie voornamelijk het gevolg was van inslagen op Vesta.

[Lees meer]
Marskorst lijkt poreuzer dan werd aangenomen - 15 september 2017
55Cancri.jpgEen team van NASA-wetenschappers, onder leiding van de Nederlander Sander Goossens, heeft aanwijzingen gevonden dat de korst van de planeet Mars een lagere dichtheid heeft dan tot nu toe werd aangenomen. Dat impliceert dat de korstdikte van plaats tot plaats minder verschilt dan gedacht.

[Lees meer]
Overal op de maan is water te vinden - 15 september 2017
BewegendeSterren.jpgWetenschappers van Brown University hebben de verdeling van het (zeer weinige) water in het bovenste laagje van de maanbodem in kaart gebracht. De resultaten, gebaseerd op gegevens van de Indiase maansonde Chandrayaan-1, laten zien dat er bijna overal op de maan, dus niet alleen rond de polen, wel een beetje water te vinden is.

[Lees meer]
Astronomen laten gasschijven kantelen en krimpen - 29 augustus 2017
Marskrater.jpgHet is een team Nederlandse astronomen, onder aanvoering van Thomas Wijnen (Radboud Universiteit), gelukt om gasschijven, waaruit planeten vormen, te laten kantelen en krimpen in een virtuele windtunnel. Het onderzoek helpt bijvoorbeeld bij het vinden van een verklaring voor de gekantelde planeetbanen in ons eigen zonnestelsel.

[Lees meer]
Bijzondere moleculen Saturnusmaan Titan - 01 augustus 2017
nieuws4688a.jpgMeetapparatuur aan boord van de ruimtesonde Cassini heeft een bijzonder soort moleculen ontdekt in de atmosfeer van Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus. De moleculen ľ negatief geladen koolstofketens ľ spelen een belangrijke rol bij de productie van complexe organische verbindingen.

[Lees meer]
Beginfase van kosmische gammaflits ontraadseld - 01 augustus 2017
p121007c.jpgEen internationaal team van astronomen heeft gedetailleerde waarnemingen kunnen doen van een zogeheten gammaflits ľ een intense stoot gammastraling uit een ver sterrenstelsel. Daarbij zijn de wetenschappers veel te weten gekomen over de beginfase van het verschijnsel (Nature, 27 juli).

[Lees meer]
Melkweg voor de helft uit extragalactische materie - 01 augustus 2017
Melkweg.jpgBritse astrofysici hebben ontdekt dat, anders dan doorgaans wordt aangenomen, misschien wel de helft van alle materie in onze Melkweg afkomstig is van andere sterrenstelsels. Dat blijkt uit omvangrijke computersimulaties, waarvan de resultaten vandaag in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society zijn gepubliceerd.

[Lees meer]
Stervorming in Orion-sterrenhoop ging in drie stappen - 01 augustus 2017
Orion.jpgAan de hand van nieuwe waarnemingen met de Europese VLT Survey Telescope (VST) hebben astronomen drie verschillende populaties van ‘babysterren’ ontdekt in de Orionnevel. Dat suggereert dat de vorming van sterren in dit stervormingsgebied schoksgewijs verloopt.

[Lees meer]
Ruisloze detectoren om buitenaards leven op te sporen - 01 augustus 2017
EenzamePlaneet.jpgSRON-onderzoeker Pieter de Visser krijgt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-beurs van 250.000 euro voor de ontwikkeling van een nieuw type detector om exoplaneten te onderzoeken op onder meer de aanwezigheid van leven of de bouwstenen daarvoor.

[Lees meer]
Planeto´de onopgemerkt langs de aarde gescheerd - 27 juli 2017
Planetoide.jpgOp 23 juli hebben astronomen een ongeveer vijftig meter grote planeto´de ontdekt. Dat zou geen opzienbarend nieuws zijn geweest als het stuk ruimtesteen niet drie dagen daarvˇˇr op een afstand van slechts 123.000 kilometer langs de aarde was gescheerd. De planeto´de, die inmiddels de aanduiding 2017 OO1 heeft gekregen.

[Lees meer]
LOFAR Ierland officieel van start - 27 juli 2017
Lofar.jpgOp 27 juli 2017 wordt het nieuwe Low Frequency Array (LOFAR) station in Ierland geopend. Hiermee breidt de grootste radiotelescoop ter wereld, met de centrale antennes in Noord-Nederland, zich uit tot een netwerk van maar liefst tweeduizend kilometer. Sterrenkundigen kunnen nu met nog meer detail de geschiedenis van het heelal bestuderen.

[Lees meer]
Bijzondere moleculen ontdekt in de atmosfeer van Titan - 27 juli 2017
Titan.jpgMeetapparatuur aan boord van de ruimtesonde Cassini heeft een bijzonder soort moleculen ontdekt in de atmosfeer van Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus. De moleculen ľ negatief geladen koolstofketens ľ spelen een belangrijke rol bij de productie van complexe organische verbindingen.

[Lees meer]
Beginfase van kosmische gammaflits ontraadseld - 27 juli 2017
KoudstePlekInHeelal.jpgEen internationaal team van astronomen heeft gedetailleerde waarnemingen kunnen doen van een zogeheten gammaflits ľ een intense stoot gammastraling uit een ver sterrenstelsel. Daarbij zijn de wetenschappers veel te weten gekomen over de beginfase van het verschijnsel (Nature, 27 juli).

[Lees meer]
Melkweg bestaat voor de helft uit extragalactische materie - 27 juli 2017
p121214b.jpgBritse astrofysici hebben ontdekt dat, anders dan doorgaans wordt aangenomen, misschien wel de helft van alle materie in onze Melkweg afkomstig is van andere sterrenstelsels. Dat blijkt uit omvangrijke computersimulaties, waarvan de resultaten vandaag in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society zijn gepubliceerd.

[Lees meer]
Nieuwe ‘nabije’ supercluster van sterrenstelsels ontdekt - 18 juli 2017
Aardscheerder.jpgIndiase astronomen hebben een tot nog toe onbekende supercluster van sterrenstelsels ontdekt in de richting van het sterrenbeeld Vissen. De structuur, die ongeveer vier miljard lichtjaar van ons is verwijderd, behoort tot de grootste in het ‘nabije’ heelal. De ontdekking is gepubliceerd in de Astrophysical Journal.

[Lees meer]
Verschil elliptische en spiraalvormige stelsels verklaard - 18 juli 2017
Gaia.jpgEen team van Italiaanse en Chinese astronomen heeft een verklaring gevonden voor het opmerkelijke verschil tussen de twee belangrijkste soorten sterrenstelsels in het heelal: de (schijfvormige) spiraalstelsels en de (min of meer bolvormige) elliptische stelsels. De sleutel lijkt te liggen bij de manier waarop de stelsels zijn ontstaan.

[Lees meer]
Rotatiesnelheid en helderheid bepalen de cyclus van een ster - 18 juli 2017
Exoplaneet.jpgWaarom duurt de magnetische cyclus van de ene zonachtige ster zoveel langer dan die van de andere? Het antwoord op deze brandende vraag lijkt een stap dichterbij te zijn gekomen. Het inwendige van sterren is een kolkende massa van geladen deeltjes. De turbulente bewegingen van dit superhete plasma zorgen ervoor dat de magnetische activiteit cyclisch op en neer gaat.

[Lees meer]
Ook planeto´de Amalthea lijkt een maantje te hebben - 18 juli 2017
dampkring.jpgEen team van Amerikaanse amateur-astronomen heeft ontdekt dat de ongeveer 46 kilometer grote planeto´de 113 Amalthea waarschijnlijk een maantje heeft. De ontdekking is gedaan toen Amalthea in maart van dit jaar voor een relatief heldere ster langs schoof.

[Lees meer]
Planeten hebben mogelijk een modderig verleden - 18 juli 2017
DeepImpact.jpgWetenschappers zijn er lang van uitgegaan dat planeten als de aarde zijn opgebouwd uit rotsachtige planeto´den. Nieuw onderzoek, vandaag gepubliceerd in Science Advances, trekt dat idee echter in twijfel. Volgens planeetwetenschappers Phil Bland en Bryan Travis zijn veel van de oorspronkelijke planetaire bouwstenen in ons zonnestelsel begonnen als grote ballen van warme modder.

[Lees meer]
Nieuw doelwit van Pluto-sonde lijkt kleiner dan gedacht - 11 juli 2017
Plutomanen.jpgHet kleine ijzige hemellichaam waar de NASA-ruimtesonde New Horizons over anderhalf jaar langs zal scheren, is wellicht kleiner dan gedacht. Mogelijk bestaat het zelfs uit meerdere stukken. New Horizon, die in juli 2015 een scheervlucht maakte langs dwergplaneet Pluto, is momenteel onderweg naar 2014 MU69.

[Lees meer]
Stervormingsgebieden waren kleiner dan gedacht - 11 juli 2017
BruineDwerg.jpgMet behulp van een nieuwe computeranalyse hebben astronomen een afbeelding gereconstrueerd van een sterrenstelsel op 11 miljard lichtjaar van de aarde. Het eigenlijke beeld van het sterrenstelsel is vervormd en vergroot door de natuurlijke lenswerking van een dichterbij staande cluster van sterrenstelsels.

[Lees meer]
Nederlandse telescoop vindt exoplaneten - 11 juli 2017
Exoplaneet.jpgAstronomen van de Universiteit Leiden hebben de eerste planeten ontdekt met een nieuw instrument ľ de planetenjager MASCARA. Het aan de Sterrewacht Leiden ontwikkelde instrument zoekt speciaal naar planeetovergangen rond de helderste sterren aan de hemel, waar verrassend genoeg nog nauwelijks eerder naar is gezocht.

[Lees meer]
Grootste Europese sterrenwacht nagebouwd met lego - 04 juli 2017
p121126b.jpgDe Leidse astronoom Frans Snik heeft, samen met een team van vrijwilligers, een ‘werkend’ lego-model gemaakt van de grote Europese sterrenwacht op de Paranal in Chili. Het model omvat niet alleen gedetailleerde replica’s van de vier 8,2-meter telescopen van de Very Large Telescope (VLT) en de vier ondersteunende 1,8-meter telescopen, maar ook een miniatuur interferometer.

[Lees meer]

<< Vorige pagina 1 2 Volgende pagina >>